Bodemvochtsensoren en dendrometers
Door slim gebruik te maken van bodemvochtsensoren kunnen de irrigatienoden op de fruitpercelen preciezer bepaald worden. Vlaanderen WaterProof onderzoekt hoe deze technologie optimaal gebruikt kan worden, op kleine en grotere schaal.
Dendrometers meten de variatie in stamomtrek van de fruitbomen. ’s Nachts zet de stam uit omdat de bomen dan maximaal vocht opnemen via de wortels. Overdag krimpen de bomen. Hoe hard ze krimpen, is dus een indicator voor hoeveel vocht een boom opneemt. Nemen ze genoeg vocht op of gaan ze in stress door vochttekort? Wanneer de stam 's nachts minder toeneemt dan hij overdag krimpt, heeft de boom duidelijk dorst.
De data van de dendrometers worden samen geëvalueerd met die van de bodemvochtsensoren. Zo kan de teler beter inschatten hoe groot de waterbehoefte is en wanneer irrigatie noodzakelijk is. Dat voorkomt onnodig waterverbruik.
Opvang van regenwater via regenkappen
Om kersen te beschermen tegen hevige neerslag plaatsen fruittelers vaak regenkappen.
Vlaanderen WaterProof test de mogelijkheden om het water op te vangen dat op de regenkappen valt. Het opgevangen regenwater wordt verzameld in een regenwaterput en kan dan gebruikt worden voor irrigatie.