Het water van de Put van Rauw in Mol is mogelijk een goede bron voor drinkwaterproductie. Om een gedetailleerd zicht te krijgen op de haalbaarheid van een permanente drinkwaterproductie plaatsten onderzoeksinstelling VITO en drinkwaterbedrijf Pidpa in het kader van WaterProof een pilootzuivering die een jaar lang het water zal zuiveren.
Drinkwaterproductie
Als het water van Rauw inzetbaar is voor drinkwaterproductie vormt het een duurzaam alternatief voor drinkwaterproductie uit grondwater. Een aanzienlijk volume van het water van de Put van Rauw (het overloopdebiet) stroomt immers continu via de kanaalplas weg naar het Kanaal Dessel-Kwaadmechelen en gaat vervolgens richting zee.
Met deze piloottesten krijgen we zicht op de seizoensinvloeden en kunnen we bepalen welke zuiveringsstappen nodig zijn om op een duurzame manier drinkwater te produceren. De pilootcontainer bevat onder meer membraanzuivering en actieve koolfiltratie (zie figuur).
De piloottesten lopen nog tot februari 2025. Als de resultaten gunstig zijn, overweegt Pidpa in een volgende fase het water van Rauw op grotere schaal in te zetten voor drinkwaterproductie.
Integratie proefopstelling
Via een ondergrondse leiding wordt water van Rauw Noord (palend aan de Put van Rauw) naar de pilootzuiveringsinstallatie gepompt, waar het gedurende een jaar gezuiverd wordt tot drinkwater. Om de impact op de omgeving te beperken gebeuren de testen voor drinkwaterproductie in een pilootzuiveringscontainer aan de groeve Blauwe Kei.