Waterwinst in actie tijdens tweede event op Tielt Noord

Meer dan 20 bedrijfsleiders en landbouwers woonden op donderdag 27 oktober 2022 het tweede waterwinstevent op het bedrijventerrein van Tielt-Noord bij. Drie gerichte werksessies gingen dieper in op de bevindingen uit de analysefase en op de planning van de implementatie van het project. Bezorgdheden werden gedeeld en opgelost, vragen beantwoord en nieuwe ideeën geoogst voor de agenda van de komende maanden.

Bedrijfsleider Jeroen Van den Bossche van Buro International spreekt zijn mede-ondernemers toe over het belang van water.
Bedrijfsleider Jeroen Van den Bossche van Buro International spreekt zijn mede-ondernemers toe over het belang van water.

“Dit is misschien wel een bedrijventerrein, maar de landbouwers die in de omgeving het land bewerken, zijn ook belangrijke watervragers bij droogte”, zegt projectleider Wim Schiettecatte (VITO). Landbouwer Kristof had daarom drie collega’s meegenomen die in dit project kansen zien. Waar dit demoproject zich van bij het begin toespitste op het bedrijventerrein, werd snel duidelijk dat de omliggende landbouwterreinen best ook mee betrokken worden in de plannen. De bezorgdheid van de landbouwers is groot, niet in het minste omdat in de nabijheid risico-zones gedefinieerd zijn met potentieel historische PFAS-vervuiling.

Onderzoeker Wim Schiettecatte (VITO) licht de waterwinsten op het terrein toe, en landbouwer Kristof De Fauw getuigt over de impact van de kurkdroge zomer op zijn bedrijf.
Onderzoeker Wim Schiettecatte (VITO) licht de waterwinsten op het terrein toe, en landbouwer Kristof De Fauw getuigt over de impact van de kurkdroge zomer op zijn bedrijf.

Wie krijgt water?

Niet alleen de landbouwers merken hoe de ‘droge’ jaren elkaar steeds sneller opvolgen. Ook de bedrijfsleiders zien hun regenputten vaker leeg staan. Bedrijven met grote dakpartijen zien geen probleem in het delen van water en bedrijven die ruimte hebben om water te bufferen in wadi’s, willen dat water gerust delen met buren. “Alleen moeten we dit ook juridisch bekijken”, klinkt het bij Ian Montauban Van Swijndregt (De Watergroep). “Want wie geef je voorrang? Het bedrijf links, of de landbouwer rechts? En hoeveel geef je? En wat met de investering die je hebt gedaan?”

Het is de hamvraag die in alle sessies terugkomt. Er zijn interessante pistes en opvallend veel bereidwilligheid om mee te zoeken naar oplossingen, maar de wetgeving is niet altijd mee. “Wat twintig jaar evident was, is het nu niet meer. Twintig jaar geleden moesten we vooral water afvoeren. Nu moeten we bufferen en watervoorraden aanleggen voor droogteperiodes. Regels die tientallen jaren geleden zijn vastgelegd, moeten veranderen. Regels worden immers gemaakt door mensen en kunnen dus ook door mensen aangepast worden. Dit project wordt door de Vlaamse overheid gesteund en die verwacht dat de voorstellen die wij doen, futureproof zijn.”, besluit Dieter Cuypers (VITO).

De sessie over regenwaterputten activeren, en over nieuwe waterbronnen.
De drie sessies gingen dieper in op 1) nieuwe waterbronnen, op 2) regenwaterputten activeren en op 3) vergroening.

Vlot van grijs naar groen

Tijdens de introductie werd een eerste overzicht gegeven van hoe op Tielt Noord winst uit water wordt gehaald, versterkt met een eerste schatting van de verwachte impact op de waterbalans. De deelnemers konden proeven van voorstellen die nu al op papier staan voor onder meer de Kanegemstraat. Daarbij werd alvast duidelijk dat de grote bezorgdheid dat de vergroening van het bedrijventerrein de bedrijfsactiviteiten zullen hypothekeren, niet klopt. Ook minimale ingrepen voor ontharding en vergroening kunnen al leiden tot grote waterwinsten.

Van grijs naar groen
De sessie 'Van grijs naar groen'.

Samen winst halen uit water

Doorheen de avond kwam ook naar voor dat de nauwe contacten tussen onderzoekers en bedrijfsleiders erg lonen. “Wij bestuderen, maar voor de realisatie werken we samen“, klonk het vanuit de onderzoekers. “We zien hier ontzettend veel bereidheid en we moeten samen kijken hoe we de grootste gemene deler kunnen vinden. De bedrijven (en landbouwers) vormen de toevoer en/of vraag op de buffers op openbaar terrein. Voor de vergroening en ontharding op privaat terrein bieden we advies, maar dient de realisatie te gebeuren door de bedrijven zelf. Wel kan infrastructuur zoals niveaumeters op private buffers, om zo het collectieve waterbeheer te optimaliseren, gedragen worden door het WaterProof project.”

Netwerkreceptie


Wordt vervolgd!

Blijf op de hoogte over alle plannen voor Tielt Noord en schrijf je in op de nieuwsbrief.

Bekijk hier de foto's van het evenement